dimarts, 27 d’agost de 2013

Biblioteca Alcoiana (XCII)

Títol: El llenguatge tèxtil alcoià. La influència de la indústria tèxtil en la parla, la toponímia i la cançó popular alcoiana.
Autor: Josep Tormo Colomina
Any d'edició: 1995 i 2008
Editor: Ajuntament d'Alcoi i Institut de Cultura Juan Gil-Albert, Gráficas Alcoy (imp.), Alcoi. Reedició: Ideas Aitana, Gráficas Alcoy (imp.), Alcoi.
Pàgines: 260 i 270
ISBN: 84-89136-05-X i 978-84-85878-34-5

Tot i el mercat assegurat que tenen els llibres de temàtica alcoiana (amb unes edicions d'uns 1.000 exemplars habitualment), i trobar-se la gran majoria completament exhaurits, són pocs els que es plantegen una reedició, i aquest de hui seria una de les poques excepcions.
Ja coneixem alguna obra del seu autor, investigador dedicat a temes poc habituals en la historiografia alcoiana, com el café-licor o la pilota valenciana, a més d'expert en heràldica i vexil·lologia, però sobre tot conegut pels seus treballs sobre la parla d'Alcoi (em sona haver llegit a algun lloc que està recopilant-los per a una obra més completa). El títol del llibre de hui deixa prou clara quina és la seua temàtica, i va ser editat en aquella col·lecció ja comentada sobre el 150 aniversari del títol de Ciutat.
Josep Tormo es preocupa per recollir, en un magnífic treball d'investigació oral i documental, un gran nombre de mots i expressions relacionats fonamentalment amb la indústria tèxtil (molts d'ells no exclusius de l'àmbit alcoià), tot i que també hi ha un petit apartat per a les altres indústries locals. I no sols els recull, sinó que també explica el seu significat i l'origen, acompanyant-los d'interessant documentació gràfica quan ho considera necessari, així com d'una completa bibliografia.
Com deia, el llibre ha estat objecte d'una recent reedició, pràcticament idèntica excepte per un afegit final de 10 pàgines, i fàcil de trobar encara a les llibreries habituals.
Com a bonus, i ja que estem amb el tema, aprofite per enllaçar-vos uns quants articles sobre antropònims i topònims d'Alcoi, tant del propi autor com d'altres, publicats a diferents llibres d'actes dels col·loquis de la Societat d'Onomàstica: