dijous, 29 d’agost de 2013

Biblioteca Alcoiana (XCIV)

Títol: "Monografía de Alcoy", Estudios Geográficos nº 43  
Autor: Carmen Llorca Vilaplana 
Any d'edició: 1951 
Editor: Instituto "Juan Sebastián Elcano", Sucesores de Rivadeneyra (imp.), Madrid.  
Pàgines: 283-316 
ISBN: ---

Si la bibliografia alcoiana ja és de per si inabastable, encara ho és més si considerem la multitud d'articles dispersos per qualsevol tipus de publicacions periòdiques o revistes científiques, però alguns d'ells convé remarcar-los com a mínim per la transcendència que tingueren al seu moment.
És el cas del que hui vos porte, una "Monografía de Alcoy" de Carmen Llorca que veia contínuament citada pels autors de fa 50 anys, i que no acabava d'ubicar, fins que em vaig adonar que estava inclosa en aquesta revista del Consell Superior d'Investigacions Científiques. La seua autora, alcoiana de naixement però resident a Madrid la major part de la seua vida, va tindre una llarga experiència vital com a Doctora en Història i, sobre tot, com a política, arribant a ser diputada i eurodiputada als anys 80, sempre des de les files conservadores. A banda de diverses distincions culturals, destaca el fet de ser la primera dona en presidir l'Ateneu de Madrid. Són obra seua diversos estudis polítics i monografies històriques, però sols li conec aquesta publicació vinculada al seu poble natal (més alguna col·laboració en la Revista de Festes), on finalment va decidir ser soterrada.
La monografia pròpiament dita és un estudi històric i geogràfic de la ciutat d'Alcoi, però potser interessa més per la part geogràfica que per la històrica, farcida de les errades habituals abans de l'arribada dels historiadors moderns. Com dic, la part geogràfica, on a banda dels aspectes físics s'inclou l'urbanisme, la demografia i l'economia, especialment la indústria, seria el més interessant com a testimoni de primera mà en l'any 1949, quan realitzà l'estudi. També inclou cinc làmines amb interessants fotografies d'aquell moment.
En qualsevol cas, podeu trobar publicacions recents molt més apropiades, però mereixia aquesta ressenya pel valor del moment en què fou publicada i perquè no deixa de ser una curiositat bibliogràfica.