diumenge, 18 d’agost de 2013

Biblioteca Alcoiana (LXXXIX)

Títol: Arquitectura industrial en Alcoy. Siglo XIX. 
Autor: Joel García Pérez   
Any d'edició: 2001         
Editor: Instituto Alicantino de Cultura "Juan Gil-Albert", Such Serra (imp.), Alacant. 
Pàgines: 196 
ISBN: 84-7784-374-0

Ja que estic, continue amb la temàtica industrial, en esta ocasió per a una disciplina concreta i que, curiosament, ningú havia abordat abans a Alcoi: aproximar-se a l'arquitectura industrial des de la Història de l'Art. De fet, es tracta de la tesi de llicenciatura en eixa carrera del seu autor, Joel García, potser més conegut pel seu pas per la política fa uns anys, com a regidor del PSPV.
El treball supera en molt el que s'espera d'un treball de final de carrera, i planteja vàries hipòtesis interessants sobre els estils arquitectònics de les construccions fabrils alcoianes, tot i que se centra exclusivament al segle XIX. És cert que hi ha alguna petita errada documental, però hem de situar-lo al seu context acadèmic. En qualsevol cas, em sembla una obra bastant rigorosa i tractada de forma molt professional, acompanyada d'un interessant apartat gràfic.
Em consta que l'autor seguia la mateixa línia per ampliar-la de cara a una tesi doctoral, però no sé si haurà renunciat pel camí després dels anys que han passat i els canvis als plans d'estudis. Al menys queda aquest llibre com a testimoni d'un interessant i poc explotat tema d'investigació.